ansamblu casa de cultura a sindicatelor pitesti

La Traviata

Miercuri, 20.03.2024

19:00

Spectacol de opera subtitrat in limba romana


Traviata (in italiana La Traviata) este o opera in trei acte compusa de Giuseppe Verdi pe libretul in limba italiana al lui Francesco Maria Piave. La baza operei sta romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Venetia, in data de 6 martie 1853.


Prima reprezentatie a fost un esec, datorat in primul rand mediocritatii interpretarii.

Abia la reprezentatia din 6 mai 1854 pe mica scena a teatrului San Benedetto, tot de la Venetia, opera a avut un real succes.

Traviata a fost inspirata de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (nascuta in satul Nonant, nu departe de orasul Bayeux din Franta), care a fugit de acasa la varsta de 13 ani.

Ajunsa la Paris fara bani, a inceput sa practice prostitutia.

La 18 ani devenise deja o cunoscuta ca una din cele mai scumpe curtezane (care in limba italiana se numeste „traviata”).

Spre a scapa de urmarirea familiei, si-a schimbat numele de fata in Marie-Duplessis.

In aceasta perioada, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a indragostit de ea si cu care a intretinut stranse legaturi amoroase.

Legatura lor au continuat chiar si dupa casatoria ei, pana la prematura ei moarte, in urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la varsta de numai 22 ani.

Sicriul ei, acoperit cu o multime de camelii, floarea ei preferata, a fost depus in cimitirul Montmartre.

In anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursa de inspiratie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferenta ca in opera, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.


Spectacolul reuneste pe scena peste 100 de artisti, vedete ale artei lirice, cor, balerini si instrumentisti, bucurandu-se de o distributie de mare calibru avandu-i in rolurile principale pe unii din cei mai importanti artisti lirici ai momentului:

Renata Orsolya Vari (soprana) in rolul Violettei Valery

Doru Iftene (tenor) in rolul lui Alfredo Germont si

Daniel Pop (bariton) in rolul lui Giorgio Germont.

Alaturi de ei vor interpreta solistii, corul, orchestra si baletul Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski", sub bagheta maestrului Tiberiu Oprea.

record.img_show.title