Casa de Cultura a Sindicatelor din Pitesti este o institutie de prima importanta in cultura judetului Arges si implicit in cultura romaneasca.
Cladirea, proiectata de arhitectul Cezar Lazarescu, fost presedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania, a fost data in folosinta in luna aprilie a anului 1971.
Semnificatia celor peste 40 de ani de activitate culturala este relevanta din perspectiva celor peste o jumatate de milion de oameni de varste si profesii diferite care, anual, au fost spectatori, artisti, invitati si prieteni ai institutiei noastre. Ansamblurile corale, de muzica si dansuri traditionale, de folclor, de balet, dansurile de societate participante la festivalurile nationale si internationale i-au propulsat pe argeseni in atentia opiniei publice acestia castigand mai mult de 1.000 de diplome, medalii si cupe. In Bolivia, Israel, Iordania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Luxemburg, Italia, Germania, Franta, Portugalia, Macedonia, Grecia, tricolorul si imnul romanesc au ridicat in picioare sute de mii de spectatori.
Pictura, sculptura, grafica, metaloplastia, arta populara au oferit pe rand motive de incantare publicului cunoscator, gratie expozitiilor grupate in saloane tematice. Pe simezele galeriilor, alaturi de nume mari din pictura romaneasca, au figurat semnaturile membrilor Cenaclului de arte plastice Plaiuri argesene.
Cartea si biblioteca sunt, incontestabil, valori puse cu generozitate la dispozitie tuturor iubitorilor de literatura. In sala de lectura a bibliotecii Casei de Cultura a Sindicatelor din Pitesti au fost prezenti la intalnirea cu publicul lor numerosi scriitori care si-au prezentat opera sau au recitat din propriile poezii, au lansat noi volume sau au organizat intalniri cu cititorii. Tot aici a functionat o lunga perioada unul dintre cele mai productive cenacluri literare din Arges: “Sind’ 89. Volumele lor, individuale sau colective, sunt cunoscute in tara, s-au bucurat de lansari anuale la targurile si saloanele nationale de carte din Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi, Resita. De cativa ani, stafeta a fost preluata de Cenaclul literar “Sind junior”.
A saptea arta a delectat publicul avizat prin intermediul memorabilelor intalniri cu nume de prim rang ale filmului romanesc. Majoritatea numelor mari ale ecranului romanesc au fost prezente in mijlocul cinefililor pitesteni de-a lungul timpului, prezentand propriile creatii, discutand cu ei intr-un cadru amical. Zeci de ani, in sala de spectacole s-au jucat piese de teatru cu casa inchisa. Suntem bucurosi sa va infomam ca si in viitor vor exista aceleasi colaborari excelente cu teatrele de mare prestigiu din Romania multumita publicului care treptat revine in salile de specacol si doreste din ce in ce mai mult sa vada piese noi, bune si reprezentantive pentru teatrele din Romania fara a face efortul de a se deplasa la sediile lor.
Casei de Cultura a Sindicatelor din Pitesti i-au trecut pragul mari personalitati, cu prilejul colocviilor si al simpozioanelor de literatura si arta, stiinta, cercetare si inventica, medicina, istorie. In atentia institutiei s-au aflat deopotriva educatia si instruirea celor care au dorit sa participe la cercurile tehnico-aplicative, pentru a-si desavarsi pregatirea profesionala. De la an la an, a crescut popularitatea cursurilor de operatori calculatoare, contabilitate, ajutor programator, electricieni, cosmetica, coafura, croitorie, surori medicale, limbi straine, balet, pian, chitara si sah.
Directori care au condus si conduc cu daruire Casa de Cultura a Sindicatelor Pitesti: profesor Ion VLADESCU in perioada 1971-1973, scriitor Ion Puiu STOICESCU in perioada 1973-1976, profesor si ziarist Dorel STEFANESCU in perioada 1976-1980, profesor George APOSTOL in perioada 1980-2005, jurist Dan CHIVU in perioada 2006-2014, iar din iunie 2014 institutia este condusa de catre economist Niculae CRETU.